Szkoła podstawowa
INFORMACJA DLA RODZICÓW, NAUCZYCIELI ORAZ PRACOWNIKÓW
ZESPOŁU SZKOLNO-PRZEDSZKOLNEGO W ŚLĘZAKACH
Zarządzenie nr 1/09/2020/2021 z dnia 31 sierpnia 2020 roku:
PROCEDURA PRZYPROWADZANIA I ODBIERANIA UCZNIÓW DO/ZE SZKOŁY
- Niniejsza procedura powstała na podstawie wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego, MZ, MEN.
- Celem procedury jest zminimalizowanie ryzyka wystąpienia zakażenia wirusem SARS-CoV-2 wywołującym chorobę COVID-19.
- Do szkoły może uczęszczać uczeń bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych.
- Do odwołania ogranicza się bezpośredni kontakt z osobami trzecimi do niezbędnego minimum.
- W szkole zostaje wyznaczona przestrzeń wspólna, do której mają prawo wejść rodzice i opiekunowie przyprowadzający/odbierający uczniów do/ze szkoły.
- Opiekunowie odprowadzający i przyprowadzający uczniów mogą wchodzić do przestrzeni wspólnej szkoły, zachowując zasady:
- 1 opiekun z dzieckiem/dziećmi,
- dystans od kolejnego opiekuna z dzieckiem/dziećmi musi wynosić min. 1,5 m,
- dystans od pracowników szkoły musi wynosić min. 1,5 m,
- opiekunowie powinni przestrzegać obowiązujących przepisów prawa związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym obywateli (m.in. stosować środki ochronne: osłonę ust i nosa, nosić rękawiczki jednorazowe lub dezynfekować ręce).
- Po każdym kontakcie z osobami trzecimi należy dezynfekować ręce. W przypadku stosowania rękawiczek powinny być często zmieniane. Należy unikać dotykania twarzy i oczu w trakcie noszenia rękawiczek.
- W sytuacji, kiedy rodzic przychodzi po dziecko przebywające w świetlicy informuje o tym fakcie w strefie wspólnej – pracownika obsługi (pani sprzątająca). Jeżeli w tym momencie nie ma na stanowisku pracownika obsługi – rodzic dzwoni do kancelarii na nr 15 811 87 09 i informuje o swojej obecności. Pomoc administracyjna przekazuje informację pracownikowi obsługi. Pracownik sprowadza dziecko do szatni czuwając nad bezpiecznym ubraniem się dziecka. Następnie w strefie wspólnej przekazuje dziecko rodzicowi/opiekunowi. Jeżeli w danym momencie nie ma pracownika obsługi, to zadanie wykonuje pomoc administracyjna.
- Wszyscy wchodzący do budynku szkoły muszą skorzystać z płynu do dezynfekcji rąk.
- rzy wejściu do budynku szkoły zostaje zamieszczona informacja o obowiązku dezynfekowania rąk oraz instrukcja użycia środka dezynfekującego.
PROCEDURA ORGANIZACJI ZAJĘĆ LEKCYJNYCH
- Niniejsza procedura powstała na podstawie wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego, MZ, MEN.
- Celem procedury jest zminimalizowanie ryzyka wystąpienia zakażenia wirusem SARS-CoV-2 wywołującym chorobę COVID-19.
- Plan lekcji układany jest w taki sposób, aby w miarę możliwości każdego dnia uczniowie tych samych klas rozpoczynali zajęcia o zbliżonej godzinie, co ma na celu wyeliminowanie spotykania się uczniów różnych klas w szatni szkolnej.
- Klasy I-IV korzystają z szatni Szkoły Podstawowej. Uczniowie z klas I-III pozostawiają ubrania w swoich szafkach, uczniowie klasy IV pozostawiają ubrania na wieszakach, umiejscowionych w odpowiedniej odległości i podpisanych imieniem i nazwiskiem ucznia. Wchodzą do budynku szkolnego wejściem od podwórka szkolnego.
- Klasy VI-VIII korzystają z szatni w budynku dawnego gimnazjum. Wchodzą do szkoły wejściem gimnazjalnym. Ubrania pozostawiają na wieszakach przypisanych każdemu uczniowi.
- Wskazany przez dyrektora pracownik kontroluje korzystanie przez uczniów z szatni, tak aby zachować wymaganą odległość.
- W szatni uczniowie zakładają maseczki i zachowują wymagany dystans 1,5 m.
- Unika się częstej zmiany pomieszczeń, w których odbywają się zajęcia.
- Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce. Uczniowie nie wymieniają się przyborami szkolnymi między sobą.
- Podczas realizacji zajęć, w tym zajęć wychowania fizycznego i sportowych, w których nie można zachować dystansu, należy ograniczyć ćwiczenia i gry kontaktowe.
- W miarę możliwości zajęcia sportowe będą przeprowadzane na otwartym powietrzu.
- Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów. Ograniczenie to nie dotyczy dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności z niepełnosprawnościami. W takich sytuacjach należy dopilnować, aby dzieci nie udostępniały swoich zabawek innym, natomiast opiekunowie dziecka powinni zadbać o regularne czyszczenie (pranie lub dezynfekcję) zabawek i rzeczy.
- W sali odległości między stanowiskami dla uczniów w miarę możliwości wynosić będą min. 1,5 m.
- Jedna grupa uczniów w miarę możliwości przebywa w wyznaczonej i w miarę możliwości stałej sali.
- Z sali, w której przebywa grupa, zostają usunięte przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować.
PROCEDURA PRZEPROWADZANIA DEZYNFEKCJI I CZYSZCZENIA POMIESZCZEŃ W SZKOLE
- Niniejsza procedura powstała na podstawie wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego, MZ, MEN.
- Celem procedury jest zminimalizowanie ryzyka wystąpienia zakażenia wirusem SARS-CoV-2 wywołującym chorobę COVID-19.
- Przy wejściach głównych do szkoły zostają umieszczone numery telefonów do właściwej miejscowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, szpitalnego oddziału zakaźnego i służb medycznych.
- Przy wejściu do szkoły znajduje się dozownik z płynem do dezynfekcji rąk, z którego obowiązana jest skorzystać każda osoba wchodząca do budynku szkoły. Zobowiązuje się personel sprzątający do regularnego sprawdzania stanu pojemnika z płynem i uzupełniania go w razie potrzeby. Dozowniki z płynem do dezynfekcji znajdują się również w pomieszczeniach sanitarnohigienicznych oraz w salach, w których przebywają uczniowie.
- Wszystkie osoby trzecie, w tym rodzice uczniów, wchodzące do szkoły zobowiązane są do dezynfekowania dłoni lub zakładania rękawiczek ochronnych, muszą mieć zakryte usta i nos oraz nie mogą przekraczać obowiązujących stref przebywania.
- Zobowiązuje się personel sprzątający do regularnego dokonywania prac porządkowych, w tym zwłaszcza czyszczenia ciągów komunikacyjnych, a także dezynfekowania co najmniej dwa razy dziennie powierzchni dotykowych: poręczy, klamek, włączników światła, uchwytów, poręczy krzeseł i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i pomieszczeniach do spożywania i przygotowywania posiłków. Przeprowadzenie prac porządkowych należy odnotować w harmonogramie prac porządkowych na dany dzień zawieszonym na drzwiach każdego pomieszczenia, z którego korzystają uczniowie i pracownicy. Przeprowadzone prace dezynfekcyjne pracownik potwierdza podpisem.
- Osoba odpowiedzialna za podawanie uczniom posiłków obowiązana jest do przeprowadzenia uprzedniej dezynfekcji powierzchni, na której spożywany jest posiłek, a także sprzętów służących dzieciom do jego spożycia. Po każdym posiłku blaty, stoły i poręcze krzeseł są dezynfekowane przez personel sprzątający.
- Dyrektor, zastępca dyrektora lub osoba wskazana przez dyrektora dokonuje codziennego monitoringu prac porządkowych, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości sal zajęć, pomieszczeń sanitarnohigienicznych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych – poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatur komputerowych, włączników itd.
- Przeprowadzając dezynfekcję, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.
- W pomieszczeniach sanitarnohigienicznych wywiesza się plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcję dezynfekcji.
- Nauczyciele co najmniej raz dziennie przypominają uczniom o konieczności zachowania higieny, w tym o częstym i regularnym myciu rąk – zwłaszcza po skorzystaniu z toalety, przed jedzeniem oraz po powrocie z zajęć na świeżym powietrzu. W tym celu przeprowadzają pokaz mycia rąk. Należy również zwracać uczniom uwagę na odpowiedni sposób zasłaniania twarzy podczas kichania czy kasłania.
- Przedmioty i sprzęty znajdujące się w sali, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować, zostają usunięte i uniemożliwia się do nich dostęp. Przybory do ćwiczeń (piłki, skakanki, obręcze itp.) wykorzystywane podczas zajęć należy czyścić lub dezynfekować.
- Należy wietrzyć salę co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy.
PROCEDURA POSTĘPOWANIA NA WYPADEK PODEJRZENIA WYSTĄPIENIA OBJAWÓW CHOROBY COVID-19
§ 1
- Niniejsza procedura powstała na podstawie wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego, MZ, MEN.
- Celem procedury jest zminimalizowanie ryzyka wystąpienia zakażenia wirusem SARS-CoV-2 wywołującym chorobę COVID-19.
- Do pracy w szkole mogą przychodzić jedynie zdrowe osoby, bez jakichkolwiek objawów wskazujących na chorobę zakaźną COVID-19.
- Do szkoły może uczęszczać uczeń bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych.
- Wychowawcy klas, a w razie ich nieobecności nauczyciele przeprowadzający zajęcia z grupą w danym dniu, przeprowadzają badanie temperatury ciała ucznia przy pomocy termometru bezdotykowego w sytuacji podejrzenia złego samopoczucia ucznia. Termometr podlega dezynfekcji po użyciu w stosunku do danej osoby lub danej grupy.
- W razie wykrycia u ucznia podwyższonej temperatury ciała, powyżej 37ºC, wychowawca kontaktuje się koordynatorem do spraw zagrożenia COVID-19, a ten z rodzicami dziecka (opiekunami prawnymi) w celu odebrania ucznia ze szkoły. Do czasu przybycia rodziców, ucznia umieszcza się w odrębnym pomieszczeniu, sali izolacji. Do czasu przybycia rodzica, z dzieckiem przebywa koordynator z zachowaniem zasad bezpieczeństwa.
§ 2
- Pomieszczenie, o którym mowa w § 1 pkt 6, zapewnia min. 2 m odległości od innych osób. Pomieszczenie jest wyposażone w środki ochrony osobistej oraz płyn dezynfekujący. Dostęp do pomieszczenia mają wyłącznie pracownicy szkoły oraz izolowani uczniowie.
- Po każdym użyciu pomieszczenia przez ucznia, u którego podejrzewano wystąpienie objawów choroby COVID-19, pomieszczenie powinno zostać zdezynfekowane przez personel sprzątający przy zastosowaniu wszelkich środków ochrony osobistej.
§ 3
- W sytuacji odbioru przez rodziców lub opiekunów prawnych odizolowanego uprzednio ucznia należy upewnić się, że nie będzie miał kontaktu z innymi uczniami, pracownikami szkoły lub osobami trzecimi znajdującymi się na terenie szkoły.
- W sytuacji wystąpienia u ucznia lub pracownika szkoły objawów COVID-19, personel sprzątający powinien przeprowadzić, przy zachowaniu środków ochrony osobistej, dodatkowe czynności dezynfekujące w budynku szkoły. Obszar, w którym poruszał się i przebywał pracownik, należy poddać gruntownemu sprzątaniu, zgodnie z funkcjonującymi w placówce procedurami oraz zdezynfekować powierzchnie dotykowe (klamki, poręcze, uchwyty itp.) oraz zastosować się do indywidualnych zaleceń wydanych przez inspektorat sanitarny.
§ 4
- Pracownicy szkoły zostają poinstruowani, że w sytuacji wystąpienia niepokojących objawów choroby zakaźnej COVID-19 powinni pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę medyczną, a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod nr 999 lub 112 i poinformować, że mogą być zakażeni koronawirusem.
- W przypadku wystąpienia u pracownika będącego na stanowisku pracy niepokojących objawów infekcji dróg oddechowych powinien on skontaktować się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę medyczną.
- W sytuacji potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 na terenie szkoły należy stosować się do zaleceń Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
Z treścią niniejszej procedury zaznajamia się pracowników szkoły oraz rodziców/opiekunów prawnych uczniów.
PROCEDURA BEZPIECZEŃSTWA PRACY STOŁÓWKI I WYDAWANIA POSIŁKÓW
- Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć kontakty z uczniami oraz nauczycielami.
- Odległość między stanowiskami pracy na stołówce szkolnej powinna wynosić co najmniej 1,5 m.
- Jeżeli zachowanie warunku, o którym mowa w ust. 2 jest niemożliwe, wówczas pracodawca zapewnia środki ochrony osobistej, w postaci masek, przyłbic, rękawic ochronnych, fartuchów.
- Szczególną uwagę zwraca się na utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.
- Posiłki wydawane są z zachowaniem zasady ograniczenia liczby uczniów przebywających jednocześnie na stołówce oraz zasad ograniczenia możliwości ewentualnego rozprzestrzeniania się wirusa. W tym celu:
- stosuje się zmianowe wydawanie posiłków (2 długie przerwy),
- w miarę możliwości na stołówce powinni spożywać posiłki uczniowie tej samej grupy: uczniowie klas I-III (I grupa), klas IV-VIII (II grupa).
- Osoba odpowiedzialna za podawanie uczniom posiłków obowiązana jest do przeprowadzenia uprzedniej dezynfekcji powierzchni, na której spożywany jest posiłek, a także sprzętów służących dzieciom do jego spożycia.
- Po każdym posiłku blaty, stoły i poręcze krzeseł są dezynfekowane przez personel sprzątający.
- Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60°C lub je wyparzać.
- Cukier i inne dodatki są wydawane przez obsługę. Na stołówce nie obowiązuje samoobsługa.
- Nad przestrzeganiem zasad bezpieczeństwa czuwa nauczyciel dyżurujący.
Rozwiń Metryka
Podmiot udostępniający informację: | |
---|---|
Data utworzenia: | 2020-09-06 |
Data publikacji: | 2020-09-06 |
Osoba sporządzająca dokument: | |
Osoba wprowadzająca dokument: | Szewc Beata |
Liczba odwiedzin: | 489 |